Подрібнення винограду та відділення гребенів – один із технологічних процесів виноробства. Для того, щоб отримати сік, з якого надалі буде виготовлено вино, виноград має бути віджатий.

Пресування винограду проводиться на обладнанні різних типів, найбільш популярними серед цих приладів є – ручна дробарка для винограду та електрична дробарка для винограду. Загалом базово така конструкція являє собою два вали, що обертаються в різні боки, між якими пропускається виноград із гребенями або без.

Відділення гребенів – важливий процес, який особливо важливо виконувати під час виготовлення білих вин. Гребені, потрапляючи в сік, можуть створювати надлишок кислоти і дубильних речовин, що може дати бурий колір і неприємний присмак вину. Тому, якщо ви не відокремлюєте гребені вручну, рекомендуємо купити дробарку для винограду з гребневідділювачем.

Під час виготовлення червоних вин відокремлення гребенів від винограду не є критичним, оскільки деяка терпкість червоному вину притаманна, а також смак гребенів замаскується природним смаком червоного вина.

Оскільки дубильні речовини містяться також у шкірці ягід і виноградних кісточках, то під час бродіння мезги вони переходять у розчин.

Перевагою дробарки для винограду з гребньовідділювачем є також процес роздавлювання ягід під час якого м’якоть насичується повітрям, покращуючи процес бродіння. Тож чим більше розчавлений буде виноград тим краще. У розчавлених ягодах йде зовсім інший бродильний процес, що впливає на смакові якості вина, а також якщо виноград не розчавлений, пресування мезги відбуватиметься дуже повільно.
Отриману після проходження дробарки масу піддають бродінню.